Resepi Mudah : Kuew Teow Lempeng

Assalamualaikum wbth

Hari ni out of topic sket eh. Saje-saje nak share resepi makanan kegemaran saya & adik2 time sarapan ataupun minum petang. Masa kecik-kecik dulu mak selalu buat. Eh, sampai sekarang pun mak selalu buat sebab abah pun suka jugak.

Tu kannn...hebatnya kuasa air tangan seorang ibu. Bila saya cuba buat sendiri, rupa-rupanya anak-anak saya pun suka jugak. Alhamdulillah...


Pertamanya, kami sekeluarga suka makan lempeng. Nak buat lempeng senang je. Tepung gandum, sedikit garam & air. Blend sampai sebati. Kenapa guna blender? Sebab, kalau kacau guna senduk, selalunya mesti ada tepung yang berketul-ketul.

Bila nak apply dalam kuali nanti, lempeng tu jadi tebal & tak lawa. Hehe. Jangan terlalu cair & jangan terlalu pekat. Sedang-sedang aje ye.

Dah siap masak, cicah laa dengan sambal bilis ke, ikan masin ke, lauk malam tadi macam ikan goreng, gulai lemak, kari, macam-macam pun boleh. Ikut selera. Kalau anak-anak saya, dorang prefer susu pekat, manis kan... Mana ada budak tolak makanan manis-manis.

Lempeng tu pulak memang saje buat banyak. Sape nak habiskan? Jangan risau. Jangan dibuang pulak balance lempeng yang tak habis tu. Petang nanti boleh makan lagi time minum petang. Eeee, dah tak sedap laa.

Ada cara nak bagi sedap lempeng tu. Caranya :-

>gulungkan lempeng tu & potong-potong macam laksam tu.
>tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis (kasar)
>blend cili kering




>tumis cili kering bersama bahan tumbuk sehingga naik minyak
>masukkan bahan perasa & garam, sedikit air
>biar seketika & masukkan lempeng yang telah dipotong-potong tadi
>gaul hingga sebati & tadaa...siap..dah boleh makan.




Cara sama boleh di apply pada jemput2 yang tak abis. Lepas ni jangan dibazirkan lempeng & jemput2 tu tau... Boleh buat kudap2 kenyang untuk petang nanti pulak.

Selamat mencuba 😜😜😜

You Might Also Like

0 comments

Catatan Zam Zarina