Resepi Menu Sihat
MENU SIHAT DAN MENGENYANGKAN
Tanpa
disedari musim cuti, musim hujung minggu atau jemputan majlis keraian biasanya
menjadi salah satu sebab anda terlebih makan daripada kadar yang sepatutnya.
Tanpa kawalan serta amalan pemakanan sihat, gaya hidup yang buruk ini akhirnya
menyebabkan keadaan kesihatan semakin menurun.
Mulakan
dengan menukar pola pemakanan kepada yang lebih sihat, mengubah diet,
membeli-belah dengan lebih bijak, membaca kemasan label makanan, amaln senaman,
membuat diari pemakanan, rancang diet social, tegas dan serius, member ‘hari
kelonggaran’ dan akhir sekali berseronok dengan member ‘hadiah’ kecil kepada
diri sendiri.
Amalan
berterusan akhirnya menjadi tabiat menyihatkan untuk anda. Sebagai tambahan,
resepi mudah dan menyihatkan ini boleh dijadikan panduan. Sihat, mengenyangkan
malah hidangan mudah ini menyediakan pelbagai manfaat yang diperlukan tubuh.
SUP
DASTO
Bahan
A:
500gm
vitato (keledek Malaysia) – dipotong dadu
2
biji lada benggala merah – dipotong dadu
1
biji lobaak merah – dipotong dadu
1
labu bawang besar – dipotong dadu
Bahan
B:
5
ulas bawang putih – dicincang
5
cawan air rebusan ayam
Sedikit
sos tobasco (pilihan)
Sedikit
garam
Sedikit
lada hitam
Bahan
c (hiasan):
Sedikit
lada benggala kuning – dipotong dadu
Sedikit
lada benggala merah – dipotong dadu
Sedikit
lada benggala hijau – dipotong dadu
Cara:
Rebus
kesemua bahan A dan bahan B bersama air rebusan ayam selama 30 minit di atas
api sederhana.
Kemudian,
perlahankan api dan biarkan selama 30 minit lagi. Sejukkan.
Kisar
sup yang telah direbus sehingga lumat.
Masukkan
ke dalam mangkuk sup dan hiaskan dengan bahan C yang telah dicampurkan.
Hidangkan
sup bersama sos Tobasco dan roti berserat tinggi.
Selamat
mencuba!!
0 comments